Δευτέρα 12 Μαΐου 2014

Παλικαρίσια απόδραση που άφησε ιστορία!



Μίλησε το πάθος, η ψυχή και η αποφασιστικότητα! Το ένστικτο επιβίωσης λειτούργησε ευεργετικά για τους <<γουναράδες>> που παροπλισμένοι από το ανώτατο αίσθημα υπευθυνότητας κατέθεσαν σώμα και ψυχή στον αγωνιστικό χώρο αναδεικνύοντας στο παιχνίδι τους τεράστια ψυχικά αποθέματα, που τους οδήγησαν σε έναν πραγματικό και δίχως προηγούμενο θρίαμβο!

Βγαλμένο μέσα από το πιο τρελό ποδοσφαιρικό παραμύθι η Καστοριά αποδείχθηκε εφτάψυχη και επιστρέφοντας με δέκα παίκτες από τη κόλαση του 2-0 στο παράδεισο του 2-3 έχει κάθε λόγο να αισθάνεται υπερήφανη για τους ποδοσφαιριστές που την απαρτίζουν!

Κόντρα σε Θεούς, διαιτητές και δαίμονες τα <<καναρίνια>> κελάηδησαν το πιο γλυκό τους τραγούδι και γράφοντας μια από τις μεγαλύτερες και πιο παλικαρίσιες ανατροπές στην ένδοξη ιστορία του συλλόγου γυρνώντας πριν από λίγο θριαμβευτές στην ακριτική πόλη!

Με τον κόσμο να είναι αυτός που άνοιξε πρώτος το σκορ, ξεπερνώντας με τη παρουσία του κάθε προσδοκία δίνοντας δυναμικών παρών στις εξέδρες του Δημοτικού Σταδίου οι ‘’ερυθροκίτρινοι’’ μπήκαν αποφασισμένοι και προσηλωμένοι στο στόχο τους που δεν ήταν άλλος από τους τρεις βαθμούς.

Το κίνητρο άλλωστε ήταν διπλό, καθώς λίγα λεπτά προτού η αποστολή αναχωρήσει από τη βάση της, οι ποδοσφαιριστές <<ντοπαρίστηκαν>>  ψυχολογικά, μαθαίνοντας πως σε περίπτωση νίκης θα μοιράζονταν ένα αξιοσέβαστο ποσό από εύρωστους οικονομικά οπαδούς της ομάδας, που μέχρι και τη τελευταία στιγμή ήθελαν να βοηθήσουν με κάθε τρόπο!

Στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι το πέρα για πέρα ακατάλληλο για καρδιακούς παιχνίδι δεν είχε τίποτα να ζηλέψει από αγώνες Superleague, αποζημιώνοντας έτσι με το πλέον έμπρακτο τρόπο τους 400 περίπου φιλάθλους, με εκατό και πλέον εξ αυτών να παραληρούν από τη πλευρά των φιλοξενούμενων!

 
Οι παίκτες του Ανδρέα Λέτσιου ήταν εκείνοι που μπήκαν πιο δυνατά και απώλεσαν τη πρώτη κλασσική ευκαιρία του ματς με τον Αλεξανδρίδη να υποδέχεται τη κάθετη πάσα του Τσαμασλίδη, πλασάροντας όμως πάνω στον Αμπατζίδη που με εκπληκτική επέμβαση διατήρησε το μηδέν.

Η φάση που έμελλε να στοιχειώσει (και όχι ευτυχώς να κρίνει) το ματς εξελίχθηκε στο 26ο λεπτό της συνάντησης όταν μετά από μακρινή μπαλιά της αντίπαλης άμυνας ο Σαραφιανός δεν εκτίμησε σωστά τη μπάλα και στη προσπάθειά του να διώξει, τη μπλόκαρε όντας εκτός περιοχής!

Μετά και την υπόδειξη του βοηθού ο ρέφερι καταλόγισε φάουλ (πάνω στη γραμμή) δείχνοντας στο νεαρό πορτιέρο την άγουσα των αποδυτηρίων!

Μέσα σε θύελλα διαμαρτυριών το παιχνίδι διακόπηκε για τρία περίπου λεπτά με το διαιτητή να κιτρινίζει ακόμη δύο παίκτες της Καστοριάς και να μην αλλάζει εν τέλει την αρχική του απόφαση.

Χωρίς καθόλου ζέσταμα ο <<κρύος>> Μουρζίδης πέρασε στο ματς (με παράπλευρο θύμα της αποβολής το Τσαμασλίδη που στο ίδιο λεπτό αντικαταστάθηκε) και αυτό κόστισε, καθώς στα επόμενα πέντε λεπτά μάζεψε τη μπάλα δύο φορές από τα δίχτυα του!

Το φάουλ εκτελέστηκε απευθείας από το Ταφαρλή και αφού κόντραρε στο Τούλιο, άλλαξε πορεία για να κυλήσει βασανιστικά στο βάθος της εστίας.

Πριν καλά-καλά κοπάσουν οι πανηγυρισμοί ο Βασιλίεβιτς διπλασίασε στο 35’ τα τέρματα της ομάδας του, που λίγο έλειψε να κλειδώσει το ματς στο 38’ με το πλασέ του Ματούλα να φεύγει μόλις άουτ.

Με όλα να λειτουργούν ανάποδα για τη Καστοριά και το παιχνίδι να μοιάζει χαμένο, η ηγετική προσωπικότητα των πρωτοκλασάτων παικτών της φάνηκε στα κρίσιμα σημεία.

Παρά τη καταρρακωμένη ψυχολογία τους, οι φιλοξενούμενοι δε το έβαλαν κάτω και εξαντλώντας όλες τις πιθανότητες που τους αναλογούσαν δικαιώθηκαν, έστω και την ύστατη στιγμή!

 
Η κανονική διάρκεια του πρώτου ημίχρονου ολοκληρώθηκε, όχι όμως και ο εξτρά χρόνος που έλεω του αλάνθαστού και ανεπανάληπτου σήμερα Δημήτρη Σαββαϊδη –έκανε τους πάντες να αναρωτιούνται τι γυρεύει στη Τρίτη Εθνική- ξαναέβαλε στο κόλπο τη Καστοριά.

Ο ταχύτατος μπακ ξεπέρασε το προσωπικό του αντίπαλο και αφού εισήλθε στη περιοχή, ανατράπηκε από το Μπουλγουρίδη, κερδίζοντας το πέναλτι σε οριακό σημείο με τον Αλέκο Παπαδόπουλο να αναλαμβάνει την εσχάτη των ποινών.

Μετρ των εκτελέσεων από την άσπρη βούλα, ο αρχηγός δεν αστόχησε ούτε αυτή τη φορά, δίνοντας έτσι νέο ενδιαφέρον στο ματς και στέλνοντας τις ομάδες στα αποδυτήρια με το σκορ στο 2-1.
 
 

Ψυχωμένη όσο ποτέ στην επανάληψη, η Καστοριά ανέβασε κατακόρυφα το ρυθμό της και παρά το αριθμητικό της μειονέκτημα έμοιαζε να είναι αυτή που παίζει με παίκτη παραπάνω, ελέγχοντας πλήρως το παιχνίδι και κυκλοφορόντας υπέροχα τη μπάλα σε όλα τα πλάτη και μήκη του γηπέδου.

Ο Αλεξανδρίδης προειδοποίησε στο 49’ και το γκολ που έμοιαζε θέμα χρόνου ήρθε τελικά με περίτεχνη ατομική ενέργεια του Ματζάνα. Ο νεαρός εξτρέμ μπήκε από τα πλάγια και με τρομερό ελιγμό έφερε τη μπάλα στο αριστερό του πόδι για να εκτοξεύσει μια φωτοβολίδα, που αφού αρχικά τράνταξε το οριζόντιο δοκάρι του Αμπατζίδη, κατέληξε στον ουρανό των διχτύων!

Στο σημείο εκείνο οι Κοζανίτες ξύπνησαν από το λήθαργο της ανάπαυλας και με την είσοδο του μαέστρου Προβίδα και του αρχισκόρερ Πιπινίκα άγγιξαν δις το τρίτο γκολ, με το Μουρζίδη ωστόσο να βρίσκεται σε ετοιμότητα.

Στο τελευταίο δεκάλεπτο το ματς έγινε ροντέο, με αμφότερους τους δύο μονομάχους να επιδίδονται σε σωρεία χαμένων ευκαιριών γύρω από τις δύο εστίες.


Η σπουδαιότερη εξ αυτών σημειώθηκε στο 88ο λεπτό με τον Αλεξανδρίδη να φεύγει στη πλάτη της άμυνας, σπάζοντας τη μπάλα στον επερχόμενο Παπαδόπουλο που από υπερβολική σιγουριά έχασε ένα από τα ευκολότερα της καριέρας του!

Ο αρχηγός όμως δεν είχε πει ακόμη τη τελευταία του λέξη και παίρνοντας την ομάδα στις πλάτες του, φανέρωσε περίσσιο ποδοσφαιρικό θράσος κερδίζοντας πανέξυπνα πέναλτι στα χασομέρια!

Όπως στο πρώτο μέρος έτσι και στο δεύτερο ο ‘’Παπ’’ χτύπησε στις καθυστερήσεις και ακριβώς 45 λεπτά αργότερα, έστησε και πάλι τη μπάλα στα ένδεκα βήματα.

Με το άγχος, τη κούραση καθώς και την αφόρητη ψυχολογική πίεση να έχουν επισκιάσει τα πάντα ο 29χρονος στράικερ δε ΄΄μάσησε’’. Απεναντίας μάλιστα επέδειξε ολύμπια ψυχραιμία και νικώντας για δεύτερη φορά από το ίδιο σημείο τον αντίπαλο γκολκίπερ, διαμόρφωσε το τελικό σκορ μέσα σε έξαλλους πανηγυρισμούς!

Το σφύριγμα της λήξης βρήκε θριαμβευτές τους φιλοξενούμενους που ξέσπασαν μετά τη πίεση του ματς, ενώ το γλέντι που ακολούθησε στα αποδυτήρια δεν είχε τελειωμό με τους παίκτες να ολοκληρώνουν τη θεαματικότερη ανατροπή όλων των εποχών στην ιστορία των μεταξύ τους αναμετρήσεων από τα μεγάλα κατεξοχήν ντέρμπι της Δυτικής Μακεδονίας!
 




ΚΟΖΑΝΗ: Αμπατζίδης, Στεργιόπουλος, Μπουλγκουρίδης, Βασίλιεβιτς (58′ Προβίδας), Μαλούτας, Η. Τσικόπουλος, Χαματάι, Γ. Τσικόπουλος (46′ Ντεμιράϊ), Δ. Παπαδόπουλος, Ταφαρλής, Ματούλας (62′ Πιπινίκας).

ΚΑΣΤΟΡΙΑ: Σαραφιανός, Σαββαίδης, Τούλιος, Σουμέλας, Μπαϊρακτάρης, Ποπζαφίροφ, Λαζαρίδης (76′ Σολομωνίδης), Τσαμασλίδης (30′ Μουρζίδης), Αλεξανδρίδης, Α. Παπαδόπουλος, Μαντζάνας (65′ Χριστοφορίδης).


ΥΓ: Άξιοι συγχαρητηρίων οι 14 παίκτες που κατέθεσαν σώμα και ψυχή μέσα στο γήπεδο, καθώς ακόμη και στο προπονητή του συλλόγου, που διαχειρίστηκε ολόσωστα το παιχνίδι, γυρνώντας μετά το εφιαλτικό ξεκίνημα, κυριολεκτικά από τη κόλαση!

ΥΓ1: Απίστευτη εικόνα στο φινάλε της συνάντησης και μοναδική ποδοσφαιρική παιδεία από τους οργανωμένους οπαδούς της Κοζάνης που σύσσωμοι σηκώθηκαν από τις θέσεις τους και  χειροκροτούσαν μαζικά τους παίκτες της ομάδας μας, βγάζοντας τους το καπέλο και αποθεώνοντας τους για το ασύλληπτο πάθος που έβγαλαν και το ποδοσφαιρικό τους μεγαλείο σε μια ονειρώδη ανατροπή δίχως προηγούμενο.

ΥΓ2: Επόμενος αγώνας και τελευταίος εντός έδρας για τη φετινή περίοδο, με τον οποίο η Καστοριά έχει τη δυνατότητα κερδίζοντας να σφραγίζει τη σωτηρία της, είναι τη Τετάρτη κόντρα στη Δόξα Πενταλόφου. ΕΣΥ ΠΟΥ ΘΑ ΕΙΣΑΙ;;;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου